Tip SEO: MetaTag untuk blogger baru

Home » , , » Tip SEO: MetaTag untuk blogger baru
8:44 PM | Aizat Chik Suliman | No comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang sudi datang lepak sini :) . Hari ini saya ingin berkongsi untuk mereka yang baru begelar blogger dan juga kepada mereka yang ingin menjadi seorang blogger. Kepada mereka yang baru menjadi blogger mereka perlu tahu bahawa trafik adalah penting bagi memastikan Page Rank sentiasa naik menjadi lebih mudah untuk pencarian blog anda di enjin carian google, yahoo, bing dan sebagainya.


Melalui metatag blog anda lebih mudah untuk di index oleh Google, Yahoo!, Bing dan sebagainya. Dengan ini teknik yang mudah bagi  visitor atau pelawat datang ke blog / website ada. Untuk meletakkan meta tag ini hendaklah meletakkan script meta tag kedalam sumber HTML di blog anda. (diletakkan diatas <title>)

<meta content=' Mengenai Blog Anda ' name='DESCRIPTION'/>

<meta content='kata kunci, tidak lebih 20 perkataan di asingkan melalui simbol "," ' name='KEYWORDS'/>
Itu adalah asas untuk untuk blog atau website untuk di index kan dalam database search engine. Ada beberapa tambahan meta tag untuk memberi kelebihan untuk di indexkan dengan meletakan dibawah <title>...</title> .

<meta content='index, follow' name='googlebot'/>

<link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/> 

<meta content='index, follow' name='robots'/>

<meta content='noarchive' name='robots'/>

<meta content='never' name='expires'/>

<meta content='1 days' name='revisit-after'/>

<meta content='global' name='target'/>

<meta content='ALL' name='SPIDERS'/>

<meta content='MY' name='geo.country'/>

Untuk meta tag geo.country dapat meng index kan dan menaikan ranking Alexa anda juga.Selain itu juga amat penting untuk memeriksa H tag didalam blog anda sekiranya tiada dalam carian H tag (tekan ctrl + f untuk carian) H1, H2, H3, H4, H5, H6, didalam html blog anda, anda boleh meletakkan H1 pada <title>
contoh <h1><title>nama blog anda</title></h1>
Untuk H2, H3, H4, H5, H6. Anda boleh merujuk kepada google kerana tiada penjelasan yang tepat mengenainya tetapi H2 biasanya sudah di sediakan dalam html blog costume mahupun defult templete daripada blogger.com dan kepada penguna blog wordpress anda boleh menambah plugin seo di carian google.

Sumber ilmu : forblogger.net

Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan boleh tinggalkan komen :)

0 Orang Berkata:

Post a Comment

Apa Kata Anda?