'Tidak logik' bahawa 250,000 umat Islam telah meninggalkan agama, kata Perlis mufti

Home » , , , » 'Tidak logik' bahawa 250,000 umat Islam telah meninggalkan agama, kata Perlis mufti
8:23 PM | Aizat Chik Suliman | 1 comment
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para tetamu lepaksonline hari ini saya ingin mem forward kan berita dari malaysia insider.

Dr Juanda Jaya
gambar hasil carian google

Perlis Mufti Dr Juanda Jaya hari ini menolak sebagai tuntutan "tidak logik" yang lebih 250,000 umat Islam di Malaysia telah meninggalkan agama mereka.
Walaupun bersetuju murtad itu wujud di negara ini, ulama Islam berkata isu itu tidak perlu terlalu publisiti kerana ia merupakan perkara yang sensitif dan akan memusnahkan imej sekolah agama di negara ini sebagai institusi tidak berupaya untuk melindungi penganut sendiri.
"Adalah tidak logik apa yang telah ditulis di Internet bahawa lebih daripada 250,000 umat Islam di negara ini telah meninggalkan agama mereka.
"Jika ia benar, membuktikan ia dan tidak emosi. Setiap negeri mempunyai enakmen yang mengawal propaganda agama daripada merebak kepada orang Islam, jadi mengapa mereka tidak didakwa? "Beliau dipetik sebagai berkata dalam Utusan Malaysia hari ini.
The Malaysian Insider melaporkan semalam perhimpunan yang dirancang  Islam juta umat Sabtu ini untuk perhimpunan menentang Kristian "mencabar kedaulatan Islam", suatu peristiwa yang bersejarah yang boleh menimbulkan ketegangan agama yang semakin bertambah di bulan-bulan kebelakangan ini selepas proselytizing didakwa oleh orang Kristian.
Himpunan Sejuta Umat (Himpun), atau Gathering Mukminin Juta, yang dianjurkan oleh pelbagai kumpulan sayap kanan seperti Kuasa, dengan sokongan kedua-dua Umno dan Pemuda PAS dalam apa yang nampaknya akan berkumpul umat Islam konservatif.
Kira-kira 1,000 pengguna Facebook telah mengesahkan kehadiran mereka setakat ini tetapi Himpun perlu menarik lebih banyak ke Stadium Shah Alam pada hujung minggu ini, ia boleh menolak Umno dan PAS untuk mendapatkan relevan di kalangan orang Melayu lebih banyak agama.
Dengan ketegangan etnik telah meningkat pada tahun-tahun selepas pilihan raya umum 2008, ia boleh menimbulkan kebimbangan sudah menggelegak Islamisasi di kalangan bukan Islam yang lebih liberal dan Melayu.
Perhimpunan itu kemudian akan mengeluarkan suatu akuan yang memanggil untuk enakmen undang-undang untuk menghukum individu bersalah atas proselytisation, Himpun sekretariat setiausaha Aminuddin Yahaya memberitahu The Malaysian Insider.
Kandungan perisytiharan itu adalah serupa dengan pandangan yang menyatakan baru-baru ini oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria apabila kedua mencadangkan satu undang-undang yang sama, berkata perbuatan proselytisation melanggar Perlembagaan Persekutuan.
Pemimpin agama yang lantang bersuara, yang dijadualkan untuk menangani perhimpunan Sabtu ini, berkata cuba untuk menukarkan umat Islam telah pergi ke atas dengan tidak untuk jangka masa yang panjang, menyamakan kepada virus yang menyerang orang Melayu.
Walaupun tiada angka rasmi telah dikeluarkan oleh kerajaan pada proselytisation, Harussani telah dilaporkan berkata pada tahun 2008 bahawa lebih 260,000 umat Islam telah meninggalkan kepercayaan mereka untuk memeluk agama Kristian.

* proselytisation = dimurtadkan, pemurtad, si murtad (google translate tidak dapat translate dalam BM)
sumber : malaysia insider
P/S : artikel ini ditulis didalam bahasa english maka saya translate mengunakan google translate

1 Orang Berkata:

Aizat Chik Suliman said...

Patut ke dalam IC letak perkatan "murtad" bagi mengelakkan mereka berkahwin dengan yang masih islam?

Post a Comment

Apa Kata Anda?